Головною метою даних зустрічей було ознайомити представників громад-учасниць проєкту “Підтримка децентралізації: підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг” із процесом створення довгострокових планів вирішення соціальних проблем в українських громадах. Після чого голови громад-учасниць сформують команди “на місцях” та плани інформування, відповідно до отриманих на зустрічі інструкцій.

Саме ці кроки дозволять громадам розпочати трансформацію моделі надання соціальних послуг своїм мешканцям та подолання численних викликів, які лише збільшилися з початком повномасштабної військової агресії росії .

Тенденцію на стрімке зростання попиту на соціальний захист населення, а відтак рекордне навантаження на соціальні служби, підтверджують і представники громад-учасниць проєкту. Голови громад та працівники Центрів надання соціальних послуг розповіли, що найбільш затребуваними соціальними послугами нині є “Догляд вдома”, надання психологічної допомоги особам, що постраждали від війни, зокрема військовослужбовцям та сім’ям загиблих Захисників і Захисниць, а також інтеграція та адаптація внутрішньо переміщених осіб у нових для них територіальних громадах.

Наступним кроком для громад-учасниць буде аналіз стану соціальної сфери на місцях, який відбуватиметься за експертної підтримки у вигляді тренінгів учасників, а також онлайн та офлайн консультацій. Пізніше на основі даного аналізу будуть створені довгострокові плани, що сприятимуть вирішенню соціальних проблем у своїх громадах.

Проєкт реалізовується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program.