Цьогоріч команда Фонду міжнародної солідарності реалізовує пілотний проєкт «Модель замовлення соціальних послуг від неурядових організацій». Мета проєкту – розробка моделі замовлення соціальних послуг органами місцевого самоврядування у громадських організацій. Аби розробити модель, важливо провести аналіз внутрішньої ситуації щодо співпраці ГО та ОМС – що допомагає, а що заважає у налагодженні співпраці?

Відповіді саме на ці питання намагалися знайти учасники та учасниці круглих столів, присвячених темі замовлення соціальних послуг від громадських організацій. Під час першого заходу експертки аналітичного центру Cedos презентували результати дослідження щодо замовлення соціальних послуг у неурядових організацій. За даними дослідження, існує щонайменше сім механізмів залучення громадою ГО до надання соціальних послуг. Причому з одного боку, соціальне замовлення є механізмом, більш чітко описаним у законодавстві, але з іншого – до якого виникає найбільше питань.

Одним із таких питань є реєстр надавачів соціальних послуг. Щоб можна було замовити послугу від ГО, організація має зареєструватися до нього, що не є легкою процедурою. Як показало дослідження, реєстр налічує більше 480 організацій, проте переважна більшість представлена в обласних центрах. Це також свідчить про нерівномірність застосування цієї моделі та відкриває перспективи її впровадження в середніх та малих громадах. Експертки також звернули увагу на перешкоди для використання моделі та переваги її застосування (детальніше дивіться в нашій інфографіці).

Другий круглий стіл був присвячений обговоренню конкретних прикладів застосування різних механізмів співпраці ГО та ОМС. Зокрема, учасники та учасниці почули про досвід громадської організації «Соціал Центр» (смт. Володимирець, Рівненська область), яка виконує соціальне замовлення з надання послуги «Догляд вдома». Про побудову співпраці між владою та ГО на основі проєктної діяльності, залучення співфінансування зі сторони ОМС для реалізації грантів та соціальних проєктів йшлося в презентації Бердичівськоі міської громадської молодіжної організації «Молодь обирає життя». Представник благодійної організації «Світло надії» (м. Полтава), яка має багаторічний досвід надання соцпослуг, у тому числі через інструмент соціального замовлення, розкрив також інші механізми та практики залучення коштів місцевих бюджетів. Спікер зупинився на особливостях використання таких інструментів як соціальне замовлення, пряма закупівля соцпослуг, фінансування статутної діяльності організації, конкурс проєктів.

Кожна модель має свої плюси та мінуси, але відкриває можливості як для громадських організацій, так й ОМС налагодити співпрацю та взаємодію в тих сферах, які виявляються найбільш затребуваними в громаді.

Проєкт «Модель замовлення соціальних послуг у неурядових організацій» реалізується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.