Попри війну, навіть під час ракетних обстрілів, українці за підтримки польських партнерів працюють над тим, щоб ще за шкільною партою в мирній незалежній Україні діти змогли свідомо обирати свій майбутній шлях і самостійно визначатися з професією. Адже попереду дуже багато роботи з відбудови України після нашої Перемоги.

Алевтина Седоченко, експертка програми ЄС EU4Skills від Фонду міжнародної солідарності, разом зі своєю колежанкою Анною Новосад вже 2 роки готує посібники, які допомагають українським освітянам у простий та цікавий спосіб додати до навчального процесу елементи професійної орієнтації. Ніщо не зупиняє її на цьому шляху:

«Напевно, це може бути тільки у нас – війна, ніхто не знає, що буде завтра і яким буде Різдво… а професори читають лекції з передової, студенти складають іспити, перебуваючи на фронті, вчителі проводять з укриттів і пунктів незламності (там є світло і інтернет) онлайн уроки, на які учні класу збираються з різних країн світу… Ми  пишемо навчальні посібники. Наші діти мають мати вільний вибір щодо свого майбутнього і мають бути готовими робити цей вибір свідомо і самостійно. Дуже хочу, щоби все це відбувалося під мирним небом. Сподіваюсь, що так і буде. Вірю, що скоро.

А поки, нам всім своє робити…» – говорить Алевтина Седоченко.

Щоб сучасній дитині було цікаво з книжкою, авторки доповнюють сторінки QR-кодами на корисні відео. Аби юні українці могли краще відчути свої інтереси та визначити свої сильні сторони – створюють відповідні практичні завдання, експерименти. Ще одночасно  навчають освітян, як легко можна інтегрувати ці профорієнтаційні посібники в навчальну програму.

Команда експертів Фонду міжнародної солідарності в рамках EU4Skills презентували 8 з 11 запланованих профорієнтаційних посібників «Я досліджую світ професій» для 3-4 і 5-6 класів та сценарії відповідних занять для закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Електронний формат цих посібників є у вільному доступі. Надруковані примірники будуть розповсюджуватися в січні 2023 року.

Програма EU4Skills фінансується ЄС і державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, має на меті підтримку впровадження реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програма імплементується GIZ та іншими закладами країн-партнерів в рамках спів-фінансування.

Посилання, за якими можна знайти профорієнтаційні посібники:

Будівельні професії https://bit.ly/3HncHPP 

Кухарська справа https://bit.ly/3MN80jm 

Працюємо з природою https://bit.ly/3xrLdnz 

Мандрівні професії https://bit.ly/3O7JN8E 

Інженерні професії https://bit.ly/3b7eJaR 

Доглядаємо за тваринами https://bit.ly/3NTUNGP 

Професії, що оберігають і рятують https://bit.ly/3JpyaZs 

Пропозиції сценаріїв профорієнтаційних занять https://bit.ly/3DwNZfk 

Офіційна  сторінка «Професійна орієнтація у Новій українській школі» https://www.facebook.com/ProfNUS та сайт https://bit.ly/3OdHYa7