В листопаді відбувся другий модуль навчання для соціальних працівників територіальних громад у рамках проєкту «Академія соціальних послуг». Другий навчальний блок, який складався із двох вебінарів, був присвячений впровадженню послуги соціально-психологічної реабілітації в громадах.

Враховуючи реалії, з якими щодня доводиться стикатися громадянам України в умовах війни, тема є неабияк актуальною. Під час першого вебінару в рамках даного модулю Вікторія Соловйова, керівниця Центру психосоціальної реабілітації Національного університету «Києво-Могилянська академія» (м. Київ), зупинилася на питанні розвитку соціально-психологічних компетенцій працівників громад.

Розповідаючи про затребуваність та важливість надання психологічних послуг у нинішній час, спікерка акцентувала увагу на використанні комплексного підходу, який перш за все буде орієнтований на громаду. А також виокремила переваги впровадження послуги на місцевому рівні: інклюзивність, доступність, більш ефективне використання ресурсів, довгостроковий вплив тощо.

В свою чергу, польські експертки Катажина Ростек та Александра Сконєчна, які мають багаторічний досвід роботи у сфері соціального захисту, розповіли про орієнтацію на людину та побудову сталих партнерств у громаді. Одним із найважливіших компонентів у побудові соціальної взаємодії в польських ґмінах посідає організатор місцевої громади. Адже його робота включає аналіз потреб, комунікацію з мешканцями, їхнє стимулювання та надання підтримки тим, хто її потребує. У розрізі надання соціальних послуг важливу роль відіграє постійна самоосвіта соціальних працівників та підвищення власних компетентностей.

Також експертки з Польщі навели кілька прикладів із власного досвіду щодо розбудови нових соціальних спільнот та партнерств: Університет третього віку, “Гурток амазонок”, Центр денного догляду для сімей, соціальні кооперативи тощо.

Маємо надію, що отримана інформація допоможе соціальним працівникам під час впровадження послуги соціально-психологічної реабілітації в своїх громадах.

Вебінари, організовані Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні, пройшли в рамках проєкту «Академія соціальних послуг», який реалізовується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.