У вересні 2003 року проєктом PRO_MentalHealth проведене повторне соціологічне опитування, яке ставило за мету оцінити психологічний стан мешканців Рівненської області, визначити рівень їх задоволеності окремими аспектами у роботі Центрів психосоціальної підтримки та порівняти отримані дані з показниками опитування, що проведено у березні цього ж року.

Опитування проводилось серед представників цільової групи, які безпосередньо зверталися до Центрів психосоціальної підтримки за допомогою, або ж отримали певні послуги (тренінги, семінари, інформаційні зустрічі тощо), які надавалися фахівцями Центрів безпосередньо в організаціях, установах. військових частинах, навчальних закладах.

За результатами опитування 55 відсотків мешканців Рівненської області перебували у пригніченому стані або депресії. Як і у березні 2023 року у настроях мешканців найбільше переважають втома (45%), тривога (34%) та напруженість (28%). Проте, 41 відсоток мешканців продовжують дивитися у майбутнє з надією та оптимізмом і лише 4% зі страхом та відчаєм.

У першу п’ятірку головних причин, які впливають на пригнічений стан або депресію у порівнянні з опитуванням, яке проведено у березні 2023 року, додався такий чинник, як корупція в органах влади (38%), витіснивши собою переживання за стан здоров’я близьких. За отриманими показниками корупція в органах влади виявилася другим за значенням чинником, який впливає на пригнічений стан або депресію мешканців після такої причини, як війна з росією з усіма її наслідками (76%).

З результатами соціологічного опитування щодо оцінки психологічного стану мешканців Рівненської області та визначення важливих аспектів у роботі Центрів психосоціальної підтримки  можна ознайомитися за посиланням.

З результатами соціологічного опитування щодо ефективності роботи Центрів психосоціальної підтримки  можна ознайомитися за посиланням.

 

Нагадаємо, що у березні 2023 року проєктом PRO_MentalHealth було проведено соціологічне опитування щодо визначення потреб цільової групи майбутніх Центрів психосоціальної підтримки та оцінки психологічного стану мешканців Рівненської області. Головна мета опитування полягала у створенні оптимального механізму надання послуг Центрами з урахуванням настроїв, станів, відчуттів та побажань представників цільової групи.

До участі в опитуванні залучалися ветерани російсько-української війни, члени родин ветеранів, внутрішньо переміщені особи, волонтери, особи з інвалідністю, особи, яка потрапила у кризову життєву ситуацію та ін.

Основні завдання опитування:

1. Визначити чинники, які впливають на перебування представників цільової групи у пригніченому настрої або депресії та способи виходу із таких станів.

2. З’ясувати необхідність отримання психологічної допомоги представниками цільової групи.

3. Визначити причини, які перешкоджають отримувати психологічну допомогу та чинники, які мотивуватимуть представників цільової групи отримувати психологічну допомогу.

4. З’ясувати перелік послуг, які може надавати Центр психосоціальної підтримки з урахуванням потреб цільової групи.

5. Дізнатися про найважливіші для представників цільової групи аспекти у діяльності Центру психосоціальної підтримки.

6. Визначити найбільш зручні способи отримання психосоціальних послуг тощо.

Як свідчать результати опитування, останнім часом 59 відсотків мешканців Рівненської області перебували у пригніченому стані або депресії. У їх настроях найбільше переважають втома (46%), тривога (44%) та напруженість (32%). Разом з тим, 38 відсотків мешканців дивляться у майбутнє з надією та оптимізмом.

Серед головних чинників, які впливають на пригнічений стан або депресію респонденти зазначили: війна з росією з усіма її наслідками (79%), брак фінансових ресурсів (37%), стан власного здоров’я (29%), відсутність роботи (28%), стан здоров’я близьких (27%), корупція в органах влади (26%) та ін.

Щоб вийти із пригніченого стану або депресії представники цільової використовують різні шляхи самодопомоги, а саме: спілкуються з друзями та рідними (34%), відвідують церкву (31%), приймають заспокійливі ліки (29%), заглиблюються у роботу (27%) тощо.

51 відсоток опитаних зазначили, що ніколи не зверталися за психологічною допомогою, але не виключають такого звернення. Серед головних чинників, які б мотивували звернутися за психологічною допомогою є: власне відчуття необхідності звернутися за допомогою (48%), анонімність звернення (47%), доступність психологічної допомоги (35%), позитивні відгуки від знайомих (21%).

У ході дослідження мешканці Рівненської області визначили ряд найважливіших послуги, з їх точки зору, які повинні надавати новостворені Центри соціально-психологічної підтримки.

Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності (Республіка Польща) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща